Éhes sziromsugarak – 121 haiku

A Dr. Kotász Könyvkiadó idei évi egyik legfontosabb könyvterve Tillmann Pentele második haikukötete.

Mivel a kiadó nem nyert rá támogatást, közösségi finanszírozással szeretnénk megteremteni a kötet közrebocsátásának anyagi fedezetét.

A könyv az előfizetői hajlandóság függvényében valósul meg (előreláthatólag 60 példány megrendelésével már lehetővé válik a nyomdai kivitelezés). Ha a létrejötte mégis meghiúsul, természetesen minden előrendelőnek visszautaljuk a befizetését!

A tervezett paraméterekről és az előjegyzés módjáról a lap alján találnak információkat!

 
Az Éhes sziromsugarakról
 

Tillmann Pentele második kötetében, az Éhes sziromsugarakban a bemutatkozó-kötete (Eleven viadukt) sokszólamúsága után egyértelműen a természeti élmények felé fordul, szelíd, humoros, meghökkentő és drámai – emberi értelmezéseken átszűrt – mozzanatokat tárva elénk.

Követi a klasszikus hagyományokat, és haikuit (melyek formahűek, és amelyekből 121 került jelen válogatásba) évszakok szerinti rendben sorakoztatja az olvasó elé, téli, tavaszi, nyári és őszi ciklus követik egymást – időben élünk, az idő múlása határozza meg egész életünket, és ahogy a nagy kerék forog, és váltakoznak az évszakok, Tillmann kötetében is az oldalakon átívelő lassú hömpölygés keveredik különös feszültségbe az egyes haikukban megragadott élmények röpke pillanatnyiságával. Igen, ez az ambivalencia, időtörés a lelkünk mélyén lakik, hiszen hányszor gondolunk valamire úgy, hogy „jaj, de régen történt… de mintha tegnap lett volna”.

Tillmann Pentele tudatos szerkesztésére jellemző, hogy bár a most megjelenő verseinek zömét az utóbbi három évben írta, már az első (2018-as, 120 haikut egybefűző) kötetéből kihagyott néhány tételt, gondolván, hogy a következőbe jobban illeszkednek majd. Igaza lett. Az élet eleven lüktetését, az érzékszervi befogadások gazdagságát közvetítő háromsorosaihoz természetes egyszerűséggel és derűvel társulnak a testiséget ábrázoló darabjai, kimondatlanul is a „carpe diem” filozófiáját mottózva a kötetére, kimondatlanul is azt javasolva: test, szellem és lélek harmóniája kövessük, igyekezzünk megvalósítani.

(Kállay Kotász Zoltán)

1979-ben születtem Komlón.

2000-ben érettségiztem Pécsen az 500. Sz. Angster József Szakképző Iskolában.

2013-tól publikálok: írásaim folyamatosan jelennek meg online és nyomtatott folyóiratokban, több antológiába is beválogatást nyertem.

Elsősorban verseket írok. A költészet számomra egyszerre jelenti a nyelvben rejlő lehetőségek felfedezését, játékos alkotást és a saját megélt élményeim rögzítését.

2018-ban megjelent  Eleven viadukt – 120 haiku című első önálló kötetem a Napkút Kiadónál.

Kazincbarcikán élek.

(Tillmann Pentele önéletrajza)

 

Ár: 1500 HUF
(Csak előfizetőknek, a könyv bruttó ára 2800 Ft lesz.)

135 x 200 mm-es könyvméret, 80 oldal

Tervezett megjelenés: 2022. szeptember

Előfizetni a 12100011-17881214 (Gránit Bank) számlaszámra
történő utalással lehet,
számlatulajdonos: Kállay Kotász Zoltán

 

Utalásnál a közlemény rovatba kérjük tüntessék fel, hogy Tillmann-kötet, továbbá írják be a rendelt példányok számát.

Amennyiben a rendelt kötet(ek) postázását kérik, vagy az utalásnál a közleményben, vagy külön, a szerkesztőség címére (kotaszkonyv@gmail.com) küldött e-mailben kérünk egy postacímet.

Egy vagy két példány (belföldi) rendelése esetén + 500 forint postaköltség átutalását kérjük, három példánytól a postázás ingyenes (belföldre).

Személyes átvételre Budapesten egy-két alkalommal, folyamatosabban Piliscsabán lesz mód.

További kérdés esetén érdeklődjenek a kotaszkonyv@gmail.com címen!

 

Köszönjük minden előfizetőnek, támogatónak, hogy segítenek a kulturális értékmentésben!