Alapítás A kiadót Kállay Kotász Zoltán alapította egyéni vállalkozóként, és 2019. december 11-én jött létre, a tevékenységi kör – könyvkiadás – felvételével, illetve a névhasználat bejegyzésével. A tényleges működését 2020. nyarán kezdte meg, első kiadványa Ásványi Tibor Aphrodité a lépcsőfordulóban c. kötete volt, mely egyúttal a Napsütötte sávig sorozat negyedik darabjaként jelent meg. Az elsőkötetes költőket bemutató könyvsorozatnak a gondozását a kiadó a Műpártolók Egyesületétől vette át. 

 

Miért Dr. Kotász? A cégnév egyszerre utal az alapítóra és Bacsó Péter 1969-es kultikus filmjében, A tanú-ban szereplő – vagyis éppen nem szereplő, csak említések szintjén megjelenő – állami ítéletvégrehajtóra, dr. Kotászra.

Hagyományosan a könyvkiadók a náluk jelentkező szerzők kéziratai felett kritikát gyakorolnak, “ítéletet mondanak”, mostanság azonban ehelyett legtöbbször csak az igen vagy nem közlésére szorítkoznak. A Dr. Kotász Könyvkiadó neve azt is jelzi, hogy a cég szeretne kritikai hozzáállást képviselni – meglehet ez gyakorta fájdalmasabb, de hosszabb távon mindig üdvösebb a szerzők számára is.

A Dr. Kotász Könyvkiadó nem indított saját online folyóiratot, viszont 2024. februárjában megállapodott az Irodalmi Élet vezetőségével, hogy egymás “háttérintézményévé” válnak, vagyis az Irodalmi Életen publikáló szerzők lehetőséget kapnak, hogy a kiadónál kötettervekkel jelentkezzenek, illetve a kiadónál kötettel megjelenő szerzők online publikációs fórumhoz jutnak az Irodalmi Életen.

Szerkesztőség
Kállay Kotász Zoltán
Kállay Kotász Zoltán

Főszerkesztő

Tóth Csilla Ilona
Tóth Csilla Ilona

Vizuális szerkesztő

Kamocsay_Ildikó_(2022)
Kamocsay Ildikó

Lektorálás

Tillmann Pentele
Tillmann Pentele

Videó-szerkesztő

Majoros_Sándor_(2018)
Majoros Sándor

Vendégszerkesztő