Alapítás A kiadót Kállay Kotász Zoltán alapította egyéni vállalkozóként, és 2019. december 11-én jött létre, a tevékenységi kör – könyvkiadás – felvételével, illetve a névhasználat bejegyzésével. A tényleges működését 2020. nyarán kezdte meg, első kiadványa Ásványi Tibor Aphrodité a lépcsőfordulóban c. kötete volt, mely egyúttal a Napsütötte sávig sorozat negyedik darabjaként jelent meg. Az elsőkötetes költőket bemutató könyvsorozatnak a gondozását a kiadó a Műpártolók Egyesületétől vette át. 

 

Miért Dr. Kotász? A cégnév egyszerre utal az alapítóra és Bacsó Péter 1969-es kultikus filmjében, A tanú-ban szereplő – vagyis éppen nem szereplő, csak említések szintjén megjelenő – állami ítéletvégrehajtóra, dr. Kotászra.

Hagyományosan a könyvkiadók a náluk jelentkező szerzők kéziratai felett kritikát gyakorolnak, “ítéletet mondanak”, mostanság azonban ehelyett legtöbbször csak az igen vagy nem közlésére szorítkoznak. A Dr. Kotász Könyvkiadó neve azt is jelzi, hogy a cég szeretne kritikai hozzáállást képviselni – meglehet ez gyakorta fájdalmasabb, de hosszabb távon mindig üdvösebb a szerzők számára is.

Szerkesztőség
Kállay Kotász Zoltán
Kállay Kotász Zoltán

Főszerkesztő és felelős kiadó

Tóth Csilla Ilona
Tóth Csilla Ilona

Vizuális szerkesztő

Hegyi Zoltán Imre
Hegyi Zoltán Imre

Kritika és mentorálás

Tillmann Pentele
Tillmann Pentele

Videó-szerkesztő